Menu
2vsk@liepaja.edu.lv   Kontakti


Kalendārs

Modernizācija

Ēd gudri


"Tur iekšā ir ķīmija," sacīja vecmāmiņa, pagaršojot tomātus.
"Vai tur ir arī fizika?" jokojot prasīju es.  

Šis dialogs varētu skanēt kā joks, bet mūsdienu pārtika ir ne tikai barības zinātne, bet arī ķīmijas laboratoriju māksla. Daži saka, ka cilvēks, kurš nekad nav pagaršojis čipsus, varētu apēst plastmasas gabalu, domājot, ka tā ir pārtika, ja tā tiktu piepildīta ar piedevām, kuras var atrast čipsos. Fokuss ir saistīts ar ķīmijas piedevām jeb garšas pastiprinātājiem, kuri iedarbojas tieši uz mēles receptoriem.

Cilvēka mēle atpazīst četras garšas: saldu, sāļu, skābu un rūgtu. Tomēr tehnoloģiski tiek sintezēta jauna garšviela – nātrija glutamāts, kurš apvieno visas četras garšas vienā, tādējādi pastiprinot garšas patīkamo sajūtu.  

Piedāvājot veselīgu un neveselīgu pārtiku, protams, mēs izvēlēsimies sāļos un stipros ēdienus, kuros ir dažādi garšas pastiprinātāji. Jo asāka ir garša, jo vairāk tā mums patīk.      

Bieži nākas dzirdēt saukli “Tu esi tas, ko tu ēd”, bet pat dietologiem ne vienmēr sanāk to ievērot. Tas nekas, ja kādreiz gribas pagaršot šokolādi, uzkodas, saldējumu vai čipsus. Galvenais, lai tas nekļūtu par ieradumu. Bet te arī slēpjas dažas viltības, kas izraisa atkarību.  
Aicinām būt zinošākiem pārtikas ziņā un, domājot par veselīgu dzīvesveidu un veselīgu pārtiku, novēlām jums ēst saprātīgi un mazgāt rokas pirms ēdienreizēm.


Konkursa video "Savu ēdienkarti sastādu pats"

 


Veselīga uztura
ieteikumi skolēniem
 


Saziepējam rociņas 


Galda kultūra
 

footer